Vroč TV

Živjo! Prejšnji teden mi je uspelo zboleti. Julija. Žur! Tako da sem več gledal, kot bral in poslušal. :)

Ljubezen, smrt in roboti

Nadaljevanka, ki kratke znanstvenofantastične zgodbe uprizori z animacijo, je spodoben opis Netflixove serije Love, Death & Robots. Vse sem pogledal z vročino, tako da mi je mogoče kakšna epizoda bolj všeč, kot bi mi bila brez delirija. :) Vse so vsaj za pogledat, tole pa je moj jagodni izbor: Zima Blue: najbrž najboljša epizoda s koncem, ki dejansko preseneti. Kako umetnik svojo umetnost pripelje do konca. The Witness: predvidljiva zgodba, a (meni) izjemna animacija! Fish Night: ta ima najslabšo oceno na spletu, meni se pa zelo dopade. Kratka sajfaj vinjeta. Včasih ne rabiš več. Shape-Shifters: CGI volkodlaki. Dobro narejeno.

Poslušal, bral, gledal

  • Nina Kožar aka @opica na Twitterju je začela newsletter Spoznavanje narave in družbe. Nina preveč bere, tako da bodo povezave vedno zanimive.

  • Nadaljevanko Maniac sem tudi pogledal, ko sem obležal. Je weird. V najboljšem pomenu te besede. Režiral jo je pa tisti človek, ki je posnel prvo sezono nadaljevanke True Detective. Maniac ni za vse, a zame je bil super.

  • Bloomberg o onesnaženju v Bosni. Fajn članek, ki ima slovenskega soavtorja. Jan Bratanič je moj prijatelj, tako da ga ne smem preveč hvalit (:)), a res ve, kaj dela.

Legitimno vprašanje: Urška po mailu - Kako prepričati mamo/prijateljico/sodelavca, naj z raznih FB messengerjev/Vibrov/Whatsappov preide na Signal?

Signal je moja omiljena aplikacija za sporočanje, ki jo priporočam vsem, ki bi radi zasebno komunicirali. Na začetku ni imel vseh funkcionalnosti bolj popularnih appov, a ga pridno razvijajo in ne pogrešam ničesar. Varna komunikacija prek spleta je vedno relativna, a je veliko popularnih aplikacij za sporočanje (sploh Facebookove) narejenih tako, da lahko več ali manj vse napisano vidijo (zaenkrat je izjema Whatsapp). Prepričati ljudi, da zamenjajo te aplikacije, je vedno težko in glavni argument zakaj ne bi, je skoraj vedno "vsi moji prijatelji so na [vstavi ime chat appa]". To je zelo legitimen razlog in dobrega načina, da ga presekaš, nisem našel. Jaz sem svojim najbližjim pač težil in jih spravil na Signal. Tudi starša, tako da se vse da. Izkoristim pa vsako priložnost, ko se pojavijo zgodbe o zlorabah podatkov s strani Facebooka in Googla, da še enkrat razložim, zakaj je Signal fajn. In te zgodbe se bodo še pojavljale, tako da bo priložnosti za prepričevanje (žal) še veliko.

Lep pozdrav,
Anže

p.s. Če ti je pismo všeč, se priporočam, da ga komu prepošlješ in tako morda dobim še kakšnega naročnika. Hvala.