Spremenjene življenjske navade

Živjo!

Najprej hvala Dunji, ki je na Twitterju pismo pohvalila z besedami “naročite se na legitimno pismo! Ni spam!” :)

​Deepfake aka videi, ki lažejo

Deep fake je tehnika manipuliranja z video posnetki, ki temelji na strojnem učenju. Zadnje dni kroži naokoli ta (meni zelo smešna) različica špice Polne hiše, v katerem imajo vsi liki obraz Rona Swansona iz Parks and Recs. Težko razložiti, lažje pokazati. Še kakšno leto nazaj bi tak video izgledal veliiiko bolj nerodno, zdaj pa že skoraj prepriča. Tekst se ponareja od vedno. Za slike smo potrebovali nekaj več časa, a je Photoshop naredil svoje. Ko izgubimo še video, na kaj se bo sploh še dalo zanesti? Je pa zaenkrat lahko zelo zabavno. Mike Tyson + Oprah = to.

Poslušal, bral, gledal

  • Martin Scorsese je posnel film The Irishman, v katerem skupaj igrajo DeNiro, Pacino in Peschi. Vsi štirje so stari (v filmu so vse tri igralce digitalno pomladili), a vseeno: težko sem ravnodušen, če bo na voljo nov gangsterski Scorsese film. Najbolj weird (čeprav ne nepričakovano) je to, da je film financiral Netflix. Ta ima 150 milijonov uporabnikov in bo letos zapravil 15 milijard dolarjev za vsebine. Nore številke in fajn je, da toliko ljudi nekaj plačuje na internetu.

  • V Večeru Klara Avsec o tem, kako (lahko) telefoni/pametni pomočniki poslušajo naše pogovore. Predvsem si velja večkrat prebrati del o dajanju dovoljenj aplikacijam, ki jih dol potegnemo. Ni treba vedno izbrati “I agree.” Pred kratkim je Apple prekinil prakso “izboljšanja” pomočnice Siri, ki je temeljila na tem, da so anonimizirane posnetke dali v posluh ljudem, ki so nato ocenjevali, ali se je Siri pravilno odzvala. Kot da ni dovolj, da nas poslušajo že računalniki.

  • Lenart Kučič je za Tehnozvezdje popisal, kako so mu zlorabili AirBnB račun. Se splača prebrati in mogoče zamenjati kakšno geslo in dodati dvojno overjanje.

  • Super uvodnik Grege Repovža v Mladini, o združevanju Večera in Dnevnika o "spremenjenih življenjskih navadah kot posledici sodobnih tehnologij" aka vse na netu je zastonj, kar nas bo uničilo. To sem tvitnil, nato pa se je razpletla fajn debata z Jurijetom Gostišo, ki (dobro) skrbi za net na Financah. Fajn pogovor na Twitterju. To je leta 2019 že redkost. :)

Dvoboj Star Trek družin

Incomparable je izjemna podkast mreža in to, da sem se uspel infiltrirati v par njihovih podkastov, je eden mojih boljših internetnih dosežkov. Tokrat smo se v podkastu Game Show (v katerem vsi, ki delajo na mreži, prirejajo kvize) šli družinski dvoboj*, ki je bil startrekovsko obarvan. Imeli smo dve ekipi EU vs.. USA in tole je bilo eno najbolj zabavnih snemanj, odkar delam podkaste. Za poslušanje ni nujno znanje o Star Treku. Obljubim, da se boste v eni uri vsaj parkrat nasmejali. :)

*Družinski dvoboj je bil na eni slovenskih televizij pred stotimi leti prevod kviza Family Feud.

Lep pozdrav,
Anže

p.s. Če ti je pismo všeč, se priporočam, da ga komu prepošlješ in tako morda dobim še kakšnega naročnika. Hvala.