Komarji

Živjo!

Žive Podrobnosti na NMN! Pridite!

Na meji nevidnega je super geeky konferenca in že tretje leto bomo tam naredili Weird zadeve, ki bodo tokrat vesoljsko obarvane. Takole je bilo lani. Letos se nama bodo s Pižamo pridružili: Eva Košak, Rebeka Žerovnik in Sašo Stare. Vse skupaj se dogaja na Gospodarskem razstavišču. Začnemo ob 11:45. Pridite. Ker bo zelo verjetno fajn. :)

Poslušal, bral, gledal

  • Napovednik za Liliano! Kratkometražni risani film Milanke Fabjančič (ki riše tudi za Apparatus .:)). Že Milanka je preveč fajn, za glasbo je pa Magnifico poskrbel. Več se že ne da.

  • Recenzija knjige v The New Yorkerju, ki na človeško zgodovino gleda skozi prizmo komarjev, ki so (po tej knjigi) pobili daleč največ ljudi. Avtor komarje označi za naše najhujše plenilce in kot človek, ki je odrasel ob Ljubljanici, to lahko samo potrdim. :)

  • Chance The Rapper ima par meni res hudih komadov. Tega je posnel za Nike, ker Nike sponzorira ameriške basket reprezentance. Režiser spota/reklame je pa Hiro Murai, ki je režiral veliko epizod super serij Atlanta in Barry. On res ve, kaj dela.. Fajn video, fajn komad … čeprav je oglas.

  • Dva mudela na YouTubu sta kupila apokaliptični sod Jima Bakkerja, o katerem sem pisal enem prejšnjih pisem. Seveda sta hrano jedla. Ja.

Legitimno vprašanje: Kateri prenosnik se splača kupiti?

Morda vprašanje, ki ga dobim najbolj pogosto, a nanj vedno težko odgovorim, ker tej panogi že dolgo ne sledim več tako podrobno (moj prenosnik je Chromebook). Bom pa tokrat skušal malo pomagati ob nakupu in povedal, na kaj se splača biti pozoren. Kot primer vzemimo naključno mašino DELL XPS 15(9570) I7-8750H /16GB/SSD512/1050TI/W10P -
DELL XPS 15(9570) - pač proizvajalec, model, velikost zaslona in št. modela.
I7-8750H - i7 je Intelova oznaka procesorja in za večino bo dovolj i5. Najbrž najpomembnejša številka pa je prva po oznaki procesorja. Pri 8750H je 8 tisto število, ki naj te najbolj zanima, ker označuje generacijo procesorja. Višja kot je, novejši je procesor - to pa za seboj potegne zmogljivost in varčnost. Če kupuješ nov prenosnik, naj bo ta številka letos 8.
16GB - koliko je pomnilnika. Preživeti se da že z 8, a bi raje priporočil 16.
512 SSD - velikost shrambe in z 256 se da preživeti.
1050TI - ta računalnik ima ločeno grafično kartico. Tega večina ljudi ne rabi. Tisti, ki kupujejo take računalnike, vedo, zakaj. Jaz sem vedno kupoval take brez dodatne grafične.
W10P - Okna so že nameščena.

Za nasvete konkretnih prenosnikov je Matjaž napisal fajn seznam na Tehnozvezdju in priporočam še preizkuse na monitor.si.

Lep pozdrav,
Anže

p.s. Če ti je pismo všeč, se priporočam, da ga komu prepošlješ in tako morda dobim še kakšnega naročnika. Hvala.