Kateri telefon naj kupim 2020

Živjo!

Pomagaj soustvariti 200. Apparatus!

Kmalu bo na vrsti 200. epizoda Apparatusa, kar je dokaj noro. V 100. epizodi je mene Pižama spraševal, tako da bi pri 200. epizodi ponovil vajo, s to razliko, da bi te prosil, če predlagaš vprašanje, ki mi ga bo potem Pižamc v epizodi serviral. Vprašanje postaviš na apparatus.si/dvesto. Vprašaj. Karkoli. :)

Kateri telefon naj kupim 2020

Za revijo Monitor od leta 2010 opisujem elektroniko. V tem času sem imel v rokah skorajda vse telefone, ki so naprodaj pri nas. Ko človek stopi v trgovino, že sama količina telefonov zmede in odločitev na prvi pogled ni lahka. V resnici pa je resnih izbir med telefoni malo.

Najprej, klasično opozorilo

To so priporočila za ljudi, ki bi radi dober telefon, ki bo delal. Torej za ljudi, ki se jim ne da ubadati s svojimi telefoni: nameščati ROM-ov, menjati launcherjev. Pod ubadanje s telefonom štejem tudi nakup, ki ni opravljen pri kakšnem od naših operaterjev ali spletni trgovini. Amazon.de bom letos vključil, ker imam z njimi res dobre izkušnje. Naključne tuje spletne trgovine, eBay itd. ne pridejo v poštev pri mojih priporočilih. Če znaš karkoli od naštetega, tole ni zate. Za ostale ljudi pa so spodaj moja priporočila.

Vseeno mi je koliko stane telefon

  • Pri Applu kupiš 11 Pro (Max). Letos baterija zdrži noro dolgo. Ima najboljši fotoaparat med telefoni. Sploh če snemaš video.

  • Na Androidni strani kupiš Samsung Note 10+. Kičasto dober zaslon, velika baterija in zelo dober fotoaparat.

Apple telefon, ki se ga splača kupiti

iPhone 11 je najboljša izbira. 11 Pro (Max) je sicer najboljši iPhone, ker ima boljši zaslon kot iPhone 11 in eno kamero več na zadnji strani. Vse ostalo je med 11 in 11 Pro bolj ali manj enako. 11 Pro (Max) stane cca 350/450 evrov več kot 11ka in dodatna kamera ter boljši zaslon nista vredna te razlike. Enajstka ima pač eno kamero manj, a je ne boš pogrešal/a, zaslon ima nižjo ločljivost in okoli je malo več roba. Strojno so si ti trije telefoni tako podobni, da je neumno kupovati Proja.

Android telefon, ki se ga splača kupiti

Zgodba pri Samsungu je letos podobna Applovi. S10e je strojno praktično enak S10 in S10+. Cenovno je S10e cenejši od S10 in S10+. Za manj denarja tako dobiš manjšo ločljivost zaslona, ki je še vedno OLED. Pri Applu ima enajstka LCD zaslon, Proja pa OLED. Še največja napaka je 3200 mAh baterija, ki sicer mirno zdrži cel dan, a bi lahko bila večja.

Hočem poceni telefon

Na Amazonu stane Pixel 3a okoli 400 EUR plus poštnina (je sicer zelo popularen in posledično velikokrat razprodan). To je za ta denar izjemen telefon, ker ima najboljšo kamero med cenejšimi telefoni. Najboljšo. Strojno je dovolj močan, da se da preživeti, a tisto, kar s tem telefonom kupiš, je fotoaparat, ki je enak Pixlu 3 (XL) in posledično boljši kot karkoli drugega v tej cenovni postavki. Je celo boljši kot kakšen v dražjem telefonu.

Za telefon nočem dati skoraj nič

Lani sem priporočal Xiaomi Mi A2 in letos lahko mirno priporočim Xiaomi Mi A3. Stane okoli 200 EUR, a mu cena kdaj pade tudi niže. Letos so dodali širokokotno kamero, AMOLED zaslon in bralnik prstnih odtisov pod zaslonom, ki pa ni preveč dober, a se da z njim živeti. Mi A3 je poceni. Ima neobremenjen Android in je za ta denar izjemna izbira.

Kaj pa One Plus, Pixli, Xiaomi in Huawei?

  • One Plus so super telefoni, ki imajo slabše fotoaparate kot Apple, Samsung in Pixli. Ker pa vedno dobim vprašanja, katerega izbrati: jaz bi vzel 7(T) Pro. 90 herčni zaslon je super!

  • Pri nas še prodajajo Pixel 3 (XL) in če ti cena ne predstavlja ovire, sta to še vedno super telefona. Jaz imam še vedno dvojko XL :). Pixel 4 (XL) je letos mene razočaral na dveh frontah. Pixel 4 ima enostavno premajhno baterijo. Sicer štirice še nisem imel v rokah, a 2800 mAh je slaba šala leta 2019. Predvsem pa sem razočaran, da na zadnji strani ni širokokotne kamere. Vsi jo imajo. Pixel 4 je nima.

  • Z izjemo Mi A3, ki je najboljši poceni telefon, ostalih Xiaomijev ne priporočam, ker je njihova Andoridna preobleka posebej nadležna in fotoaparati so dostikrat slabši od konkurence. To pa ne pomeni, da se med njimi ne najdejo dobre naprave.

  • Huawei je v zelo neprijetnem položaju. Strojno delajo izjemne naprave, a zaradi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko njihovi novi telefoni nimajo dostopa do Googlovih storitev. To pa je pač nujno. Sploh na zahodu. P30 Pro je super telefon in mirno konkurira Applu in Samsungu, a dokler se trgovinski spor ne reši, Huaweija ne morem priporočati.

O nekaterih telefonih sva z Jožetom posnela Stvar na YouTubu.
Skozi priporočila sva šla z Marušo v podkastu Odbita do bita.

Apparatus mreža

Lep pozdrav,
Anže

p.s. Če ti je pismo všeč, se priporočam, da ga komu prepošlješ in tako morda dobim še kakšnega naročnika. Hvala.