Instagram je lahko OK

Živjo!

Instagram niso samo influenserji

Pred kratkim sem odkril Instagram profil @Srcozlom, ki se mi res dopade. Ljudje lahko po DM pošljejo svoje prigode in račun jih opremi s slikami ter objavi. Skoraj umetnostni projekt, ki se mu splača slediti. Poleg Srcozloma sledim še nekaj profilom, ki me spravijo v dobro voljo. @gakugakugakugakugaku1 je en Japonec, ki rezlja sadje in zelenjavo. Bolje je, kot se sliši. :) @Insta_repeat najde influenserske slike in jih združi v kolaže. Razbija mit unikatnih snežink. @PantsPants so “stripi”, zelo dobro/zelo slabo narisani stripi Josha Mecoucha. Če kdo pozna še kakšen fajn neinfluenserski račun, se priporočam. :)

Poslušal, bral, gledal

  • Maciej Cegłowski zadnje čase posebej hara, ko piše o osebnih podatkih, zasebnosti in internetu. Res fajn esej, ki primerja nadzor Facebooka in Googla z ukrepi, ki so jih države sprejele za varovanje okolja.

  • The Ringer o spletnih straneh, ki priporočajo nakupe. Niso vse enakovredne. Mene je Wirecutter prepričal, ker sem njihova priporočila za usmerjevalnike ignoriral, dokler nisem napisal svojega za Monitor in potem ugotovil, da se kar strinjamo. Ne čisto, a dovolj, da verjamem, da resno preizkušajo. :)

  • Nov video in članek strani The Verge o ljudeh, ki “moderirajo” Facebook objave. Predvsem video je kar pretresljiv, ker spoznaš par ljudi, ki v abotnih pogojih gledajo in berejo vso grozo, ki jo na Faceboooku objavlja svet.

  • Ricky Jay je čarovnik. Sam sem ga prvič zasledil v filmih Davida Mameta. Kaj je ta človek znal delati s kartami, je kičasto. The New Yorker je leta 1993 objavil izjemen profil o Rickyu. Vredno branja. Kaj točno je delal s kartami, je na ogled tu. Ena ura super zabave.

  • GE je naredil pametne žarnice, ki jih je treba včasih tudi resetirati. Kako to storiti, so nazorno pokazali v videu. To ni parodija. via @miharekar.

Legitimno vprašanje: Instavprašanja

Prejšnji teden sem izvedel vprašanja v storyih na Instagramu, tako da če koga zanima, sem vse odgovore shranil pod “highlights” na svojem IG profilu @anzet. Tako da tokrat ne bom imel posamičnega legitimnega vprašanja. Če bi rad/a kaj vprašal/a, pa kar odgovori na ta mail in odgovorim v naslednjem pismu.

Apparatus mreža

  • V 189. Apparatusu Sašo Stare in Aleš Novak o vlažilcih zraka, RAZPADU Skečoholikov in priporočilih za poletje.

  • V Podrobnostih smo se pogovarjali o HBO seriji Chernobyl.

  • Opazovalnica je tokrat proti sladoledu. Sicer pa Jure razkrije deset pravil za boljše življenje.

  • Allison Sheridan (ki podkasta neprekinjeno od leta 2005!) me je povabila v svoj podkast. Kar čast. :)

  • V začetku junija sem bil povabljen na okroglo mizo o podkastih na konferenco Play Media Day v Banja Luko. Okroglo mizo so posneli in če bi kdo rad videl in slišal, kako se blamiram s svojo "srbohrvaščino", mu bo video zabaven. :)

Lep pozdrav,
Anže

p.s. Če ti je pismo všeč, se priporočam, da ga komu prepošlješ in tako morda dobim še kakšnega naročnika. Hvala.