Dolina in Černobil

Živjo!

Najboljša dolina

Pred leti sem v Mladini napisal članek o eni najboljših mobilnih iger vseh časov: Monument Valley. Vmes je prišla dvojka, ki sem jo končno preigral prejšnji teden.* Če te igre še nisi igral/a, ti zavidam, ker je res izjemna. Za kaj točno gre, sem na dolgo popisal v Mladini. Tu bom le dodal, da je dvojka prav tako dobra in ne vem, zakaj je nisem že prej kupil.

*Nisem potreboval veliko časa! - ta stavek je tu zaradi Pižame. Poslušalci podkastov, se morda spomnite, zakaj. :)

Legitimno vprašanje - Grega: VPN. Na kaj biti pozoren? Katerega priporočaš?

Najprej na hitro, kaj je VPN? Gre za storitve (Virtual Private Network), ki tvoj računalnik ali telefon (največkrat preko aplikacije), naredijo bolj zasebne. Zelo zelo preprosta razlaga: ko greš na internet, gredo vsi tvoji podatki najprej na strežnik VPN-ja in šele nato na spletno stran, ki si jo odprl. Če VPN-ja nimaš, gredo podatki od tvoje naprave neposredno do spletne strani. Dokler si na domačem wifiju ali v mobilnem omrežju, VPN ne pomaga prav dosti, ker svojemu ponudniku interneta načeloma zaupamo. Povezava preko VPN pa ZELO prav pride (to je glavni razlog, da jaz uporabljam VPN), ko si na odprtem brezžičnem omrežju aka wifiju v lokalih/trgovinah/hotelih. Takrat lahko vsebino, ki jo pošiljaš po zraku, nepridipravi lažje preberejo. Sam sem se po pregledu ponudbe odločil za IVPN, ki ga plačujem (zdaj je doooosti dražji kot pred leti, ko sem se jaz naročil). Predvsem priporočam, da gre za plačljiv VPN, ki ima dober sloves. Zastonjski znajo biti zelooo creepy. Dve primerjavi, ki jima jaz zaupam imata Wirecutter in TorrentFreak. VPN zna še marsikaj in moja razlaga je zelo splošna. Wirecutter ima bolj poglobljeno razlago, če koga zanima več.

Če bi postavil/a legitimno vprašanje, odgovori na ta mail ali pa mi piši na Instagram ali Twitter.

Apparatus mreža

Poslušal, bral, gledal

  • Casey Newton je novinar strani The Verge in piše super newsletter The Interface o demokraciji in spletu. Ta številka ima lep pregled vsega, kar je narobe z YouTubom. Veliko.

  • Ker sem končno pogledal HBOjev Chernobyl. Produkcijsko izjemna serija, zgodbovno imam pa par pomislekov. The New Yorker o tem, kaj je v seriji res in kaj ni. Ta članek izpostavi nekaj mojih težav s to serijo.

  • Staš Zgonik v frišni Mladini piše o jedrski dilemi: Bo strah pred jedrsko nesrečo večji od upanja za brezogljično družbo?

  • Maruša Kerec je objavila par slik iz snemanja podkasta Odbita do bita. Hvala vsem, ki ste prišli. :)

Lp,
Anže

p.s. Če ti je pismo všeč, se priporočam, da ga komu prepošlješ in tako morda dobim še kakšnega naročnika. Hvala.