Boljša TV slika in geeky podkasti

Živjo!

Spet sem se infiltriral v The Incomparable podkast

The Incomparable je super podkast mreža, ki jo vodi Jason Snell. Večinoma so to oddaje o filmih, knjigah, nadaljevankah. Geekovsko in res res fajn. Leta sem bil poslušalec, potem pa so me povabili, če bi sodeloval. Tokrat smo se pogovarjali o zadnji sezoni Star Treka. Tudi če niste med ljubitelji Treka, priporočam podkast, ker so raznolike teme in res super pogovori.

Legitimno vprašanje: boljša slika ali “kako se kalibrira TV?”

Kar nekaj vas je zanimal način, kako bolje nastaviti svoj TV, ki sem ga omenil v prejšnjem pismu. Tako da najprej par hitrih odgovorov na vprašanja, ki ste jih poslali. Ali kalibracija kaj stane? Ne. Ali kalibracija pride v poštev pri novem TV-ju? Da. Je res potem “boljša” slika? Je. Sploh za filme in nadaljevanke. Koliko časa to traja? Približno 15 min. Vse televizije so iz škatle nastavljene tako, da dobro izgledajo v trgovini. To pomeni svetlost, "pomoč" sliki, čim bolj žive barve itd. Če ne verjamete meni, verjemite Tomu Cruisu. :)

Ker ne živimo v trgovinah je bolje, da se vse to v TV-ju izklopi. Resno. Več ali manj vse nastavitve v menijih TV-ja, ki “pomagajo” sliki, je pametno izklopiti. Nastavitve se med proizvajalci razlikujejo in funkcionalnosti vsi poimenujejo po svoje. Nastavitev tvojega TV-ja bo drugačna kot moja, saj nimava istega in ta TV ni v enakih pogojih (soba, kje so okna, itd.). Zato je prvi korak do boljše slike spletna stran RTINGS.com, ki se ukvarja z ocenami TV-jev in monitorjev. Poleg vsake recenzije naredijo še zavihek "settings", v katerem s screenshoti pokažejo, kaj vse je treba v menijih narediti. Primer za en Sony TV. Če ne najdeš svojega TV-ja, najdi kakšnega, ki mu je blizu (ista blagovna znamka, leto modela itd.), ker se meniji ne razlikujejo dosti. Že s tem korakom bodo vsebine videti dosti bolje.

Naslednji korak pa je aplikacija mobilna THX Tune Up, ki te pelje čez petminutni postopek, ki skalibrira TV. To je to. :)

Apparatus mreža

Poslušal, bral, gledal

  • Staš Zgonik v Mladini o algah na Grenlandiji, ki ne pomagajo. Segrevanje ozračja ima veliko posledic.

  • Paula Forda spremljam že leta. Je eden tistih ljudi na internetu, ki mu hočejo dobro. Ki so na spletu praktično od začetka. Vsake toliko kaj napiše in članek Why I (Still) Love Tech: In Defense of a Difficult Industry je super. O tem, kje je bil internet in kam je (za)šel.

  • Še ena o tem, da na internetu marsikaj ni OK. Maciej Ceglowski (jaz uporabljam njegov pinboard.in) je v ameriškem senatu govoril o zasebnosti, varnosti podatkov itd. On je vedno zabaven in o teh rečeh veliko ve. Za pogledat (začne se pri 41 min). Za prebrat.

Lep pozdrav,
Anže